Piwo
Kompania Piwowarska skupia trzy browary o wieloletniej historii: Tyskie Browary Książęce (rok założenia – 1629), Browar Dojlidy w Białymstoku (1768) i Lech Browary Wielkopolski w Poznaniu (1895). To w nich warzymy najchętniej wybierane przez Polaków piwa, między innymi: Żubra, Tyskie, Lecha, Dębowe, Redd’sa oraz kolekcję specjalności Książęcego. Sprawdzone receptury, naturalne składniki, nieskazitelna czystość w naszych browarach a przede wszystkim umiejętności doświadczonych piwowarów – to wszystko sprawia, że warzone przez nas piwa są cenione w Polsce i za granicą.
Grupa Żywiec jest jednym z czołowych producentów piwa w Polsce posiadającym najbardziej zróżnicowane portfolio produktów na rynku oraz liderem w innowacyjnych segmentach piwa. Marką flagową firmy jest Żywiec – jedno z najpopularniejszych polskich piw eksportowych, sprzedawane za granicą od ponad stu lat. Do najsilniejszych marek spółki należą też: Heineken, Namysłów, Warka i Tatra.
Grupa Carlsberg jest czwartą na świecie firmą piwowarską. Zatrudniamy ponad 40 tysięcy osób w 50 krajach. W Polsce działamy od 2001 roku, kiedy z połączenia browarów w Brzesku, Szczecinie, Sierpcu i Wrocławiu powstał Carlsberg Okocim.
Spółka Van Pur powstała 1989 roku. Trzy lata później, w 1992 roku uruchomiła w Rakszawie pod Rzeszowem jedną z pierwszych w Polsce linii do rozlewu piwa puszkowego.
W 2000 roku doszło do zmian właścicielskich – od 2000 do 2003 roku browary były własnością austriackiego koncernu Brau Union. Po trzech latach, w 2003 roku, firma została wykupiona przez pierwotnych właścicieli i Van Pur ponownie stał się niezależną, polską firmą piwowarską.
Obecnie Perła – Browary Lubelskie S.A. jest jednym z największych regionalnych producentów piwa w Polsce. W skład firmy wchodzi: zakład produkcyjny zlokalizowany przy ul. Kunickiego 106 oraz siedziba Zarządu Spółki mieszcząca się w budynku historycznego Browaru przy Bernardyńskiej 15 w Lublinie.
Piwo powstaje u nas wciąż w bardzo zbliżony sposób do tego, jak warzono je jeszcze w XIX w. Browar Fortuna jest jednym z zaledwie kilkunastu browarów w Europie, które stosują tradycyjne otwarte kadzie fermentacyjne. Piwo po dodaniu drożdży fermentuje w nich tak, jak chciała natura: bez sztucznego przyspieszania, bez poddawania ciśnieniu czy temperaturze. Dzięki temu drożdże są u nas szczęśliwsze, nie stresują się, mają idealne warunki do rozwoju i w efekcie dają niepowtarzalny, świeży smak i bogaty aromat.
Piwa Browaru Fortuna cieszą się dużą popularnością wśród osób poszukujących niemasowych produktów, a warzonych tradycyjnymi metodami i oferujących dużo większą paletę smaków, niż popularnie produkowane „jasne pełne”.